O właściwościach zdrowotnych kapusty kiszonej nie będę się rozpisywała. Każdy wie, że to samo zdrowie. Najsmaczniejsza jest wtedy kiedy sami ją przygotujemy. Warto poświęcić nieco czasu i energii by zimą cieszyć się z efektów kiedy na rynku ograniczona jest ilość świeżych warzyw i owoców.
Składniki:
5 kg. (poszatkowanej) kapusty białej
125 g. soli
Przyprawy: koper (suchy taki jaki dajemy do kiszenia ogórków lub nasiona kopru), liść laurowy, czosnek, kminek.
Wykonanie:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście.
- Poszatkować kapustę i wyłożyć do dużej miski lub garnka.
- Odważyć podaną ilość soli i posypać kapustę.
- Wymieszać i utłuc tłuczkiem.
- Odstawić co najmniej na godzinę.
- Na dno czystych słoików wsypać ziarna kopru, liść laurowy, kminek.
- Kiedy kapusta puści sok odcisnąć ją i wkładać do słoika.
- W połowie nakładania włożyć czosnek i nadal zapełniać kapustą słoik.
- Ubijać tłuczkiem i dociskać palcami wierzch.
- Zebrany sok wylać.
- Zakręcić słoik i trzymać w cieple 5 dni.
- Jeśli zbierze się sok odlać.
- Zakręcone słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Ciekawostka: Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność.
Dlaczego należy odlewać sok, przecież “woda” z kapusty kiszonej jest dobra? Im więcej tym lepiej?
Tak ale kiedy kapusta już jest ukiszona. Kiedy się przystępuje do kiszenia należy ten sok odlać i porządnie kapustę ugnieść. W czasie kiszenia kapusta jeszcze puści sok. Jak będziesz ubijać kapustę to nadmiar soku i tak się wyleje ze słoika. Po co zalewać blaty szafek kuchennych?, kiedy można ją odpowiednio wcześnie i w bezpieczny sposób usunąć.