Kiedy myślimy o golonce na myśl przychodzi nam tłuste, niezdrowe jedzenie. Jeśli ktoś lubi i zdrowie mu na to pozwala to czemu z niej rezygnować. Od czasu do czasu można sobie pogrzeszyć bo jak wiadomo “lepiej grzeszyć i żałować niż żałować, że się nie grzeszyło” .  Golonkę można zjeść mniejszą, mniej tłustą a przy tym będzie i taniej. Oczywiście z kiszoną kapustą zdrowiej.

Składniki:

  • 2 małe golonka
  • 1 kg kapusty kiszonek z ziołami.
  • 50 gram śliwek suszonych

Przyprawy: pieprz czarny, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, owoce jałowca, tymianek, kminek.

Wykonanie:DSC_3205

  1. Jeżeli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna należy ją wypłukać.
  2. Odcisnąć i włożyć do garnka.
  3. Położyć na kapuście golonkę.
  4. Zalać wodą.
  5. Postawić na ogniu.
  6. Dodać przyprawy, oraz suszone śliwki.
  7. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.
  8. Kiedy mięso będzie już odchodzić od kości wyłożyć na patelnię.
  9. Podpiec z odrobiną tłuszczu i poszatkowaną cebulą.
  10. Kiedy skórka z golonki będzie przyrumieniona dodać kapustę.
  11. Wymieszać nie zdejmując z ognia.
  12. W razie potrzeby doprawić do smaku.
  13. Odparować nadmiar wody.
  14. Podać golonkę na kapuście.DSC_3211

Całkowity koszt dania – listopad 2015 r:

Golonkę kupiłam 5, 49 zł. za kilogram. Zapłaciłam 3,90 (710 gram)

Kapustę kiszoną z ziołami 3,99 zł. za kilogram.

Śliwki suszone za 50 gram 1,25 zł.

= 9,14

Do tego cebula, nieco tłuszczu, przyprawy. Sądzę, że zmieściłam się w kwocie ok. 10,00 zł.