Kiedy myślimy o golonce na myśl przychodzi nam tłuste, niezdrowe jedzenie. Jeśli ktoś lubi i zdrowie mu na to pozwala to czemu z niej rezygnować. Od czasu do czasu można sobie pogrzeszyć bo jak wiadomo “lepiej grzeszyć i żałować niż żałować, że się nie grzeszyło” . Golonkę można zjeść mniejszą, mniej tłustą a przy tym będzie i taniej. Oczywiście z kiszoną kapustą zdrowiej.
Składniki:
- 2 małe golonka
- 1 kg kapusty kiszonek z ziołami.
- 50 gram śliwek suszonych
Przyprawy: pieprz czarny, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, owoce jałowca, tymianek, kminek.
- Jeżeli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna należy ją wypłukać.
- Odcisnąć i włożyć do garnka.
- Położyć na kapuście golonkę.
- Zalać wodą.
- Postawić na ogniu.
- Dodać przyprawy, oraz suszone śliwki.
- Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.
- Kiedy mięso będzie już odchodzić od kości wyłożyć na patelnię.
- Podpiec z odrobiną tłuszczu i poszatkowaną cebulą.
- Kiedy skórka z golonki będzie przyrumieniona dodać kapustę.
- Wymieszać nie zdejmując z ognia.
- W razie potrzeby doprawić do smaku.
- Odparować nadmiar wody.
- Podać golonkę na kapuście.
Całkowity koszt dania – listopad 2015 r:
Golonkę kupiłam 5, 49 zł. za kilogram. Zapłaciłam 3,90 (710 gram)
Kapustę kiszoną z ziołami 3,99 zł. za kilogram.
Śliwki suszone za 50 gram 1,25 zł.
= 9,14
Do tego cebula, nieco tłuszczu, przyprawy. Sądzę, że zmieściłam się w kwocie ok. 10,00 zł.
Brak komentarzy