W moim domu lubimy boczek. Robię go na różne sposoby. Można go podać na ciepło z ziemniakami czy zamiast wędliny na zimno z chlebem.
- 1 kg świeżego boczku
- 2 liście laurowe
- 3-4 owoce ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 2 szt. owoców jałowca
- Włożyć boczek do garnka i zalać wodą. (Tak aby cały był zanurzony w wodzie).
- Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, 2-ziarenka pieprzu, soli.
- Przykryć pokrywką i gotować do miękkości. (Próbę zrobić patyczkiem)
- Kiedy boczek będzie miękki wyjąć go z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wyłożyć na patelnię.
- Smażyć na małym ogniu.
- Przyrumienić z każdej strony.
- Pod koniec smażenia posypać papryką i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. (W razie potrzeby posolić )
- Nakryć pokrywką i przez chwilę nie zdejmować z ognia. (ok 1-3 minuty)
- Wyłączyć dopływ ognia.
- Chwilę odczekać i można konsumować.
Równie smaczny jest na podany na gorąco jak i na zimno.
Brak komentarzy