W moim domu lubimy boczek. Robię go na różne sposoby. Można go podać na ciepło z ziemniakami czy zamiast wędliny na zimno z chlebem.

Składniki:

  • 1 kg świeżego boczku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 owoce ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 szt. owoców jałowca

Wykonanie:

  1. Włożyć boczek do garnka i zalać wodą. (Tak aby cały był zanurzony w wodzie).
  2. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, 2-ziarenka pieprzu, soli.
  3. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości. (Próbę zrobić patyczkiem)
  4. Kiedy boczek będzie miękki wyjąć go z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  5. Wyłożyć na patelnię.
  6. Smażyć na małym ogniu.
  7. Przyrumienić z każdej strony.
  8. Pod koniec smażenia posypać papryką i  natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. (W razie potrzeby posolić )
  9. Nakryć pokrywką i przez chwilę nie zdejmować z ognia. (ok 1-3 minuty)
  10. Wyłączyć dopływ ognia.
  11. Chwilę odczekać i można konsumować.

Uwaga:

Równie smaczny jest na podany na gorąco jak i na zimno.