Często kiedy do drugiego dania robię mizerię przygotowuję ziemniaki właśnie w ten oto sposób. Na przygotowanie takiego obiadu nie potrzebujemy wiele czasu. Taka wersja dla zabieganych. W ten sposób przygotowane ziemniaki są smaczne i warto się o tym przekonać.

Składniki:

  • ok.1 kg.ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka masła

Przyprawy: czarny pieprz grubo mielony, sól.

Wykonanie:

 

 

 

 

 

 

  1. Obrać ze skórki i ugotować ziemniaki. (Pod koniec gotowania posolić)
  2. Kiedy będą miękkie odcedzić.
  3. Cebulę drobno poszatkować.
  4. Ogórki pokroić w kostkę.
  5. Dodać łyżkę masła i postawić ponownie na ogniu.
  6. Wymieszać.
  7. Większe ziemniaki łyżką przepołowić.
  8. Wyłączyć dopływ ognia.
  9. Przykryć pokrywką i  pozostawić kilka minut aby cebula straciła surowy smak i nieco zmiękła.
  10. Na talerzu posypać je grubo mielonym czarnym pieprzem.

 

 

 

 

 

 

Ja podałam ziemniaki z ugotowaną białą kiełbasą i mizerią.

Można podać też w wersji wegetariańskiej z jajkiem, czy rybą ale to już zależy od was.

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga: Kiełbasę możemy wrzucić do ziemniaków pod koniec gotowania. Kiedy będzie gorąca odlejemy wodę a aromat pozostanie.