Często kiedy do drugiego dania robię mizerię przygotowuję ziemniaki właśnie w ten oto sposób. Na przygotowanie takiego obiadu nie potrzebujemy wiele czasu. Taka wersja dla zabieganych. W ten sposób przygotowane ziemniaki są smaczne i warto się o tym przekonać.
Składniki:
- ok.1 kg.ziemniaków
- 1 cebula
- 1-2 ogórki kiszone
- 1 łyżka masła
Przyprawy: czarny pieprz grubo mielony, sól.
- Obrać ze skórki i ugotować ziemniaki. (Pod koniec gotowania posolić)
- Kiedy będą miękkie odcedzić.
- Cebulę drobno poszatkować.
- Ogórki pokroić w kostkę.
- Dodać łyżkę masła i postawić ponownie na ogniu.
- Wymieszać.
- Większe ziemniaki łyżką przepołowić.
- Wyłączyć dopływ ognia.
- Przykryć pokrywką i pozostawić kilka minut aby cebula straciła surowy smak i nieco zmiękła.
- Na talerzu posypać je grubo mielonym czarnym pieprzem.
Ja podałam ziemniaki z ugotowaną białą kiełbasą i mizerią.
Można podać też w wersji wegetariańskiej z jajkiem, czy rybą ale to już zależy od was.
Uwaga: Kiełbasę możemy wrzucić do ziemniaków pod koniec gotowania. Kiedy będzie gorąca odlejemy wodę a aromat pozostanie.
Brak komentarzy