Pozostało nam mięso na którym gotowaliśmy zupę. Jak go wykorzystać? Proponuję faszerowaną paprykę jako samodzielne danie lub przystawkę.

Składniki:

  • 10-12 małych paprykDSC_9640
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 1/2 kg. ugotowanego mięsa ( mogą być różne rodzaje)
  • 2 łyżki oleju

Przyprawa:

  • pieprz czarny, papryka czerwona ostra mielona,
  • lubczyk,
  • majeranek,
  • mielone ziele angielskie,
  • sól,

Wykonanie:

Jedną szklankę ryżu brązowego ugotować w 3 szklankach wody.

Mięso drobno posiekać.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso i razem chwilę podsmażyć.

Dodać ugotowany ryż.

Wszystko starannie wymieszać dodając przyprawy (pieprz, paprykę, lubczyk, majeranek, ziele angielskie i sól)

Paprykom naciąć górną część (nie odcinać) i usunąć gniazda nasienne.

Tak przygotowane papryki napełnić ryżem. 

Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pokropić olejem, posypać zieloną suszoną pietruszką. Włożyć do piekarnika i zapiec.

Czas pieczenia ok. 30 minut w temp. ok. 200 st. C.

Pod koniec zapiekania można polać sosem pomidorowym  lub podać w pierwotnej wersji.DSC_9669