Pozostało nam mięso na którym gotowaliśmy zupę. Jak go wykorzystać? Proponuję faszerowaną paprykę jako samodzielne danie lub przystawkę.
Składniki:
- 10-12 małych papryk
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 1/2 kg. ugotowanego mięsa ( mogą być różne rodzaje)
- 2 łyżki oleju
Przyprawa:
Wykonanie:
Jedną szklankę ryżu brązowego ugotować w 3 szklankach wody.
Mięso drobno posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso i razem chwilę podsmażyć.
Dodać ugotowany ryż.
Wszystko starannie wymieszać dodając przyprawy (pieprz, paprykę, lubczyk, majeranek, ziele angielskie i sól)
Paprykom naciąć górną część (nie odcinać) i usunąć gniazda nasienne.
Tak przygotowane papryki napełnić ryżem.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pokropić olejem, posypać zieloną suszoną pietruszką. Włożyć do piekarnika i zapiec.
Czas pieczenia ok. 30 minut w temp. ok. 200 st. C.
Pod koniec zapiekania można polać sosem pomidorowym lub podać w pierwotnej wersji.
Brak komentarzy