Rzodkiewki najzdrowsze są jadane na surowo, w sałatkach i pastach. Takie też jadamy najczęściej. Możemy jeść je również ugotowane.Wtedy są łagodniejsze w smaku. W takiej wersji wolą je zwłaszcza dzieci czy osoby na diecie lecz dla tych zdrowych mała odmiana też się przyda.

 

DSC_0317Składniki :  (dwie porcje)

 

  • 2 pęczki rzodkiewek

    DSC_0350
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 – 2 łyżki masła czosnkowego

Przyprawy: sól.

 

Wykonanie:

Rzodkiewki umyć.

Odciąć liście i korzonek.

Większe przekroić na połowę.

W garnku ugotować wodę z solą.

Rzodkiewki wrzucić do wrzątku i gotować ok. 5 minut .

 

Wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na roztopione na patelni masło.

Posypać bułką tartą. Przemieszać do zrumienienia się bułki.

Uwaga!

W czasie gotowania rzodkiewki tracą swój intensywny czerwony kolor.