Rzodkiewki najzdrowsze są jadane na surowo, w sałatkach i pastach. Takie też jadamy najczęściej. Możemy jeść je również ugotowane.Wtedy są łagodniejsze w smaku. W takiej wersji wolą je zwłaszcza dzieci czy osoby na diecie lecz dla tych zdrowych mała odmiana też się przyda.
Przyprawy: sól.
Wykonanie:
Rzodkiewki umyć.
Odciąć liście i korzonek.
Większe przekroić na połowę.
W garnku ugotować wodę z solą.
Rzodkiewki wrzucić do wrzątku i gotować ok. 5 minut .
Wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na roztopione na patelni masło.
Posypać bułką tartą. Przemieszać do zrumienienia się bułki.
Uwaga!
W czasie gotowania rzodkiewki tracą swój intensywny czerwony kolor.
ŁADNIE SIĘ PREZENTUJĄ NA TYM TALERZYKU 😉
Nie powiem, pierwszy raz widzę rzodkiewki przygotowywane w ten sposób i bardzo skutecznie mnie ten przepis zachęcił do skosztowania. Szybki, prosty – no i uwielbiam czosnek 😉