Wystarczą bułki z poprzedniego dnia i parę innych składników a zaskoczymy najbliższych.Gospodynie na Śląsku często swoim pociechom przygotowywały szybkie, tanie “maszkiety” a oto przepis na jeden z nich.
Składniki na dwie porcje:
- 2 duże bułki pszenne z poprzedniego dnia
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- owoce np: banan, kiwi, mandarynki lub inne
- 150 ml. śmietany
Bułki przekroić na połowę. (Dziś wykorzystamy tylko spody bułek).
Mleko wylać na talerz.
Na patelni rozgrzać masło
Każdą połowę bułki zamoczyć w mleku i od razu kłaść na rozgrzane masło i podpiec na rumiany kolor z dwóch stron.
Ułożyć na talerzykach deserowych. Na każdej połowie bułki ułożyć pokrojone owoce. Udekorować bitą śmietaną.
Ja polałam sosem który zrobiłam z śmietany i cukru.
Składniki i wykonanie:
150 ml. śmietany kwaśnej wlałam do rondla. Wsypałam 1/2 szkl. cukru kryształu i gotowałam tak długo aż powstał gęsty sos.
Brak komentarzy