Wystarczą bułki z poprzedniego dnia i  parę innych składników a zaskoczymy najbliższych.Gospodynie na Śląsku często swoim pociechom przygotowywały szybkie, tanie “maszkiety” a oto przepis na jeden z nich. 

Składniki na dwie porcje:

  • 2 duże bułki pszenne z poprzedniego dnia
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • owoce np: banan, kiwi, mandarynki lub inne
  • 150 ml. śmietany

Wykonanie:DSC_9817

Bułki przekroić na połowę. (Dziś wykorzystamy tylko spody bułek).

Mleko wylać na talerz.

Na patelni rozgrzać masło

Każdą połowę bułki zamoczyć w mleku i od razu kłaść na rozgrzane masło i podpiec na rumiany kolor z dwóch stron.

Ułożyć na talerzykach deserowych. Na każdej połowie bułki ułożyć pokrojone owoce. Udekorować bitą śmietaną.

Ja polałam sosem który zrobiłam z śmietany i cukru.

Składniki i wykonanie:

150 ml. śmietany kwaśnej wlałam do rondla. Wsypałam 1/2 szkl. cukru kryształu i gotowałam tak długo aż powstał gęsty sos.