Przeglądałam wczoraj moje pospisywane stare przepisy i natknęłam się na zupę z musztardą. Postanowiłam ja ugotować i podzielić się z wami tym przepisem. W moim zeszycie figurowała pod nazwą “Niemiecka zupa musztardowa”

Składniki:

  • 1 marchewka (duża)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • plasterek selera
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka musztardy np: sarepskiej
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka smalcu do smażenia.

Przyprawy: sól, pieprz.dsc_6471

 

 

 

 

 

 

1/2 lub całe ugotowane jajko na osobę.( Zupa smakuje z jajkami na twardo, groszkiem ptysiowym lub pieczywem)

dsc_6473

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Warzywa (oprócz cebuli i czosnku) umyć, obrać i pokroić.
  2. Ugotować.
  3. Cebulę posiekać i przyrumienić na smalcu.
  4. Wlać do zupy.
  5. Wywar zmiksować.
  6. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub roztarty z solą).
  7. Pod koniec gotowania dodać musztardę i śmietanę.
  8. Wymieszać.
  9. Zagotować.
  10. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uwaga: Jeśli ktoś wolałby gęściejszą zupę należy do śmietany dodać nieco mąki ziemniaczanej.

Pomarańczowy kolor zupie nadała marchewka.

dsc_6472