Przeglądałam wczoraj moje pospisywane stare przepisy i natknęłam się na zupę z musztardą. Postanowiłam ja ugotować i podzielić się z wami tym przepisem. W moim zeszycie figurowała pod nazwą “Niemiecka zupa musztardowa”
Składniki:
- 1 marchewka (duża)
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- plasterek selera
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1 łyżka musztardy np: sarepskiej
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu do smażenia.
1/2 lub całe ugotowane jajko na osobę.( Zupa smakuje z jajkami na twardo, groszkiem ptysiowym lub pieczywem)
Wykonanie:
- Warzywa (oprócz cebuli i czosnku) umyć, obrać i pokroić.
- Ugotować.
- Cebulę posiekać i przyrumienić na smalcu.
- Wlać do zupy.
- Wywar zmiksować.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub roztarty z solą).
- Pod koniec gotowania dodać musztardę i śmietanę.
- Wymieszać.
- Zagotować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwaga: Jeśli ktoś wolałby gęściejszą zupę należy do śmietany dodać nieco mąki ziemniaczanej.
Pomarańczowy kolor zupie nadała marchewka.
Brak komentarzy