Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska  łyżka mąki

Przyprawy: sól, pieprzDSC_4130

Wykonanie:

  1. Posiekać kapustę w szerokie paski.
  2. Wrzucić do garnka i sparzyć wrzątkiem.
  3. Przykryć i zostawić parę minut.
  4. W tym czasie cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę.
  6. Lekko zeszklić i dodać mąkę.
  7. Mieszać aż straci swój surowy smak lecz nie zdąży się zrumienić.
  8. Dodać śmietanę.
  9. Dokładnie wymieszać.
  10. Odstawić na chwileczkę.
  11. Odcedzić kapustę odlewając nieco wody do małego garnuszka.
  12. Na patelnię dodać niewielką ilość wody z odcedzonej kapusty (ok. 2 łyżek).
  13. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
  14. DSC_4131 Wymieszać dokładnie i wlać do odcedzonej kapusty.
  15. Garnek z kapustą postawić na ogniu i dokładnie wymieszać.
  16. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  17. Zdjąć z ognia.
  18.  Przykryć pokrywką i pozostawić na kilka minut.

DSC_4137

Uwaga! Nie należy zbyt długo kapustę trzymać na ogniu.

Cały proces gotowania powinien trwać zaledwie kilka minut.