Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżka mąki
Wykonanie:
- Posiekać kapustę w szerokie paski.
- Wrzucić do garnka i sparzyć wrzątkiem.
- Przykryć i zostawić parę minut.
- W tym czasie cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę.
- Lekko zeszklić i dodać mąkę.
- Mieszać aż straci swój surowy smak lecz nie zdąży się zrumienić.
- Dodać śmietanę.
- Dokładnie wymieszać.
- Odstawić na chwileczkę.
- Odcedzić kapustę odlewając nieco wody do małego garnuszka.
- Na patelnię dodać niewielką ilość wody z odcedzonej kapusty (ok. 2 łyżek).
- Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Wymieszać dokładnie i wlać do odcedzonej kapusty.
- Garnek z kapustą postawić na ogniu i dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zdjąć z ognia.
- Przykryć pokrywką i pozostawić na kilka minut.
Uwaga! Nie należy zbyt długo kapustę trzymać na ogniu.
Cały proces gotowania powinien trwać zaledwie kilka minut.
Brak komentarzy