Zostały nam białka i nie wiemy co z nimi począć? Może do popołudniowej herbatki zrobimy lekki deserek? Nawet te osoby, które są na diecie mogą sobie spokojnie pozwolić na takie małe szaleństwo.
Składniki na dwie porcje z dwóch białek.
- 2 białka
- 4 łyżeczki galaretki owocowej ( smak nie ma znaczenia ja użyłam malinowej)
Do niewielkiego garnuszka wsypać 4 łyżeczki galaretki owocowej i zalać 4 łyżkami wody. Chwilę zaczekać aż żelatyna w galaretce napęcznieje. Następnie postawić garnuszek na ogniu i podgrzewać by rozpuścił się cukier ( nie gotować !). Należy pamiętać aby cały czas mieszać. Kiedy stwierdzimy, że galaretka się rozpuściła należy zestawić ją z ognia.
Białka z dwóch jaj ubić na sztywną pianę.
Kiedy piana jest już sztywna malutkim strumieniem wlewać wystudzoną płynną galaretkę.
Napełnić szklanki.
Odstawić by galaretka miała czas stężeć.
Do dekoracji użyłam zamrożonych owoców.
Orientacyjna cena na marzec 2015 rok to ok. 2,5 zł. dwie porcje.
Pychotka 😀
Wyglada apetycznie. Koniecznie musze wyprobowac:)
W produktach nie ma żelatyny….Rozumiem ,że mogę ugotować galaretkę i wlać do białek….?
Bardzo przepraszam, że wyraziłam się niejasno. Używając określenia żelatyna miałam na myśli 4 łyżeczki galaretki owocowej.