Łatwy, tani, szybki i smaczny deser. Jeśli nie mamy lepszego pomysłu proponuję pieczone jabłka pod puchową pierzynką. Zazwyczaj jabłka czy owoce kładzie się na ciasto. Ja zrobiłam odwrotnie i wyszły wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • garść orzechów włoskich

Ciasto:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki na bezy: 


DSC_3192

  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:

  1. Należy zacząć od zrobienia ciasta na posypkę.
  2. Mąkę, cukier i mąkę należy szybko zagnieść i włożyć do zamrażalki.
  3. Jabłka obrać.
  4. Przekroić na połówki lub pokroić w ćwiartki.
  5. Usunąć gniazda nasienne.
  6. Jabłka ułożyć na dnie niedużej foremki.
  7. Wyjąć ciasto z zamrażalki i pokruszyć na jabłka.
  8. Po wierzchu posypać orzechami.
  9. Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 190-200 st. C.
  10. Z białek i cukru ubić pianę.
  11. Wyjąć foremkę z piekarnika i wyłożyć na górę ubite białka z cukrem.
  12. Ponownie włożyć do piekarnika.
  13. Zmniejszyć ogień do temp ok. 160 st. C. i piec do zrumienienia się białek.

Uwaga:

Uważam, że podane zaraz po upieczeniu jeszcze gorące są najsmaczniejsze.