Łatwy, tani, szybki i smaczny deser. Jeśli nie mamy lepszego pomysłu proponuję pieczone jabłka pod puchową pierzynką. Zazwyczaj jabłka czy owoce kładzie się na ciasto. Ja zrobiłam odwrotnie i wyszły wyśmienicie.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- garść orzechów włoskich
Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 białka
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
- Należy zacząć od zrobienia ciasta na posypkę.
- Mąkę, cukier i mąkę należy szybko zagnieść i włożyć do zamrażalki.
- Jabłka obrać.
- Przekroić na połówki lub pokroić w ćwiartki.
- Usunąć gniazda nasienne.
- Jabłka ułożyć na dnie niedużej foremki.
- Wyjąć ciasto z zamrażalki i pokruszyć na jabłka.
- Po wierzchu posypać orzechami.
- Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 190-200 st. C.
- Z białek i cukru ubić pianę.
- Wyjąć foremkę z piekarnika i wyłożyć na górę ubite białka z cukrem.
- Ponownie włożyć do piekarnika.
- Zmniejszyć ogień do temp ok. 160 st. C. i piec do zrumienienia się białek.
Uwaga:
Uważam, że podane zaraz po upieczeniu jeszcze gorące są najsmaczniejsze.
Brak komentarzy