Jak mam chęci i czas to piekę chleb. Nie trzeba wielkich umiejętności. Potrzebny jest jednak czas i cierpliwość.To prosta czynność. Chleb upieczony przez nas daje dużo radości.  Mamy też pewność że nie ma w nim żadnych poprawiaczy smaku i innych niepotrzebnych chemicznych dodatków. Jest smaczny a w  domu unosi się piękny zapach  świeżo pieczonego chleba.

Składniki:

  • 25 g. drożdży
  • ok 600 g. mąki pszennej
  • ok. 400 g. ciepłej wody

ziarna: słonecznik, pestki  dyni, siemię lniane,nasiona chia,orzechy włoskie, kilka sztuk suszonej śliwki, sezam, kilka sztuk czarnych oliwek (oczywiście każdy może dać takie nasiona jakie ma i jakie lubi)

  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  • W pierwszej kolejności należy zrobić rozczyn czyli do miski pokruszyć drożdże dodać cukier, trochę mąki i wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody. Odstawić na ok 15 minut aby drożdże się ruszyły (czyli aby zaczął rozczyn rosnąć.)
  • Jak drożdże podrosną wsypać mąkę, sól, ziarna i dolewać ciepła wodę.
  • Dokładnie wyrabiać.
  •  Następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je wyrobić (napowietrzyć) i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok 180/190 st ok 50/60 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i poczekać aż wystygnie.

Ciekawostki: Jeśli chcecie by po upieczeniu skórka się ładnie świeciła to należy przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch wodą w której rozpuszczona była sól.