Jak mam chęci i czas to piekę chleb. Nie trzeba wielkich umiejętności. Potrzebny jest jednak czas i cierpliwość.To prosta czynność. Chleb upieczony przez nas daje dużo radości. Mamy też pewność że nie ma w nim żadnych poprawiaczy smaku i innych niepotrzebnych chemicznych dodatków. Jest smaczny a w domu unosi się piękny zapach świeżo pieczonego chleba.
Składniki:
ziarna: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane,nasiona chia,orzechy włoskie, kilka sztuk suszonej śliwki, sezam, kilka sztuk czarnych oliwek (oczywiście każdy może dać takie nasiona jakie ma i jakie lubi)
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności należy zrobić rozczyn czyli do miski pokruszyć drożdże dodać cukier, trochę mąki i wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody. Odstawić na ok 15 minut aby drożdże się ruszyły (czyli aby zaczął rozczyn rosnąć.)
- Jak drożdże podrosną wsypać mąkę, sól, ziarna i dolewać ciepła wodę.
- Dokładnie wyrabiać.
- Następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je wyrobić (napowietrzyć) i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok 180/190 st ok 50/60 minut.
- Wyjąć z piekarnika i poczekać aż wystygnie.
Ciekawostki: Jeśli chcecie by po upieczeniu skórka się ładnie świeciła to należy przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch wodą w której rozpuszczona była sól.
Super zdrowy i pożywny chlebek 😉
….i smaczny.