Bananowe Pancakes lekki zdrowy deser smażony na oleju kokosowym (można zastąpić olejem roślinnym). Na szczególną uwagę zasługuje Olej kokosowy. Często nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym składa się w większości z kwasów tłuszczowych – średnio oraz krótko łańcuchowych. Od dawien dawna olej kokosowy znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm. W niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca również odporność.
- 2 banany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 1/2 banana do dekoracji
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
- Banany obrać.
- Wrzucić do naczynia.
- Wbić jajka.
- Następnie dodać pozostałe składniki.
- Wszystko zmiksować.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
- Kłaść łyżką małe placuszki.
- Smażyć z dwóch stron.
- Podawać gorące przybrane plastrami banana.
Uwaga: Dla osób będących na diecie paleo lub bezglutenowej mąkę pszenną zastąpić mąką kokosową lub mąką bezglutenową.
Brak komentarzy