Bananowe Pancakes lekki zdrowy deser smażony na oleju kokosowym (można zastąpić olejem roślinnym). Na szczególną uwagę zasługuje Olej kokosowy. Często nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym składa się w większości z kwasów tłuszczowych – średnio oraz krótko łańcuchowych. Od dawien dawna olej kokosowy znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm. W niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca również odporność.

Składniki:DSC_5043

 

 

 

 

 

 

  • 2 banany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/2 banana do dekoracji
  • olej kokosowy do smażenia

DSC_5047

Wykonanie:

  1. Banany obrać.
  2. Wrzucić do naczynia.
  3. Wbić jajka.
  4. Następnie dodać pozostałe składniki.
  5. Wszystko zmiksować.
  6. Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
  7. Kłaść łyżką małe placuszki.
  8. Smażyć z dwóch stron.
  9. Podawać gorące przybrane plastrami banana.

Uwaga: Dla osób będących na diecie paleo lub bezglutenowej mąkę pszenną zastąpić mąką kokosową lub mąką bezglutenową.