Surówka, kasza gryczana, sos pieczarkowy z dodatkiem pora i mamy smaczny, zdrowy a przy tym niedrogi obiad. 

Pęczek rzodkiewki, którą nie zdążyliśmy zjeść i nieco zwiotczała postanowiłam, że wykorzystam jako surówkę do drugiego dania. Odłożyłam kawałek pora oraz dwie duże różyczki kalafiora, zanim wrzuciłam je wszystkie do zupy. Kilka pieczarek przeznaczonych na sos i już powstała smaczna surówka.
DSC_3298

 

Składniki i wykonanieDSC_3301

  1. Dwie duże różyczki (surowego) kalafiora , które należy podzielić na mniejsze mniejsze części.
  2. Rzodkiewkę umyć i pokroić na półplasterki. (Jeśli liście są świeże i jędrne umyć i pokroić).
  3. Por umyć i pokroić na drobną kostkę.
  4. Dwie pieczarki (surowe) umyć i drobno posiekać.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodać jedną łyżkę majonezu lub kwaśnej śmietany.
  7. Wszystko dobrze wymieszać.

DSC_3308Ciekawostka:

Kasza gryczana zawiera takie witaminy jak B1, B2, P, PP, a także białko i osiem cennych aminokwasów, jak np.: lizynę, lecytynę, koenzym Q10, lipidy, minerały (żelazo, fosfor i miedź, nikiel, kobalt, bor, cynk, wapń, magnez, mangan, selen i jod).