Zostało Wam z obiadu nieco ziemniaków i nie wiecie co z nimi zrobić? Proponuję upiec ciastka.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 25 dag ugotowanych ziemniaków
- 10 dag. cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka masła do smarowania
- cukier do posypania
- Ugotowane ziemniaki przetrzeć.
- Dodać drożdże rozmieszane z mlekiem i cukrem.
- Połączyć z pozostałymi składnikami.
- Dokładnie wyrobić.
- Odstawić w chłodne miejsce (co najmniej noc).
- Na drugi dzień dzień rozwałkować.
- Złożyć w kopertę i ponownie rozwałkować.
- Tę czynność powtórzyć kilkakrotnie.
- Rozwałkowane ciasto kroić na trójkąty.
- Każdy posmarować masłem i zwijać na kształt rogalików.
- Z wierzchu posypać cukrem i upiec na rumiano.
Uwaga! Przed zwinięciem trójkątów można je posmarować marmoladą, czekoladą, nutellą, kremem orzechowym itp.
Nie wpadłabym na to, by dodać ziemniaki do rogalików. Z początku kręciłam nosem ale spróbowałam i w mig zniknęły z patery ! 😀 Dzięki!
Zapomniałam dodać , że nadziałam je nutellą , a drugą połowę dżemem truskawkowym 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały. Bez nadzienia to taka bardziej oszczędna wersja.
Dziękuję za komentarz oraz wszystkim którzy zaglądają na mojego bloga i wypróbowali chociaż jeden z moich przepisów.