U mnie w domu mówiło się lane ciasto ale nie będę się przy tej nazwie upierać ponieważ częściej gości pod nazwą lane kluski. Otóż owe kluski robiło się do wszelakich zup łącznie z mlecznymi. Oto mój przepis na lane ciasto.

Składniki:

  • 2 jajka
  • ok.2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:DSC_3797

  1. Wbić do garnuszka jajka.
  2. Dosypać mąkę.
  3. Mikserem lub widelcem utrzeć jajka z mąką.
  4. Ugotować wodę.
  5. Do osolonego wrzątku powoli wlewać ciasto.
  6. Mieszać by nie zrobiła się jedna wielka klucha.
  7. Chwilkę gotować.
  8. Przecedzić przez sito i pozostawić by odsączyć wodę.

DSC_3800Uwaga! Jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde (gęste) dolać odrobinę wody lub oleju.