Latem nazrywałam szczawiu. Zamroziłam i zimą jak znalazł. Może skorzystacie  z pomysłu i zrobicie tak samo. Zastanawiałam się czy umieścić przepis na zupę szczawiową lecz pomyślałam czemu nie. O tej porze roku można go kupić w formie przecieru prawie w każdym sklepie spożywczym. Należy pamiętać, że szczaw ma kwaśny smak. Jest bowiem bogaty w wit. C. Należy zatem zachować umiar i nie przesadzić .

Kiedy gotuję zupę szczawiową na myśl przychodzą mi słowa piosenki z kabaretu TEY.

“…Bo My musimy być silni i zdrowi,
choćby na skrobi, choćby na skrobi,
Bo My musimy być dziś mniej pazerni,
roślinożerni, roślinożerni.

Nam polędwica oraz schab,
nie smakuje tak jak szczaw.”

Składniki:DSC_9440

  • wywar mięsny
  • 1 słoik szczawiu
  • 1/2 kg małych ziemniaków
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • 100 g śmietany słodkiej 30%

Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek, lubczyk,

Wykonanie:

Do wywaru mięsnego wrzucić przyprawy oraz ostrożnie dodawać szczawiu by uzyskać lekko kwaskowy smak.Posolić, dodać pieprzu, majeranku, lubczyku, angielskiego ziela. Krótko gotować.Pod koniec dolać śmietanę.

W osobnym garnku ugotować ziemniaki oraz jajka na twardo.

Na talerz nakładać ziemniaki, wyłożyć jajko przekrojone na połówki i zalać zupą. Dla dekoracji posypać dodatkowo natka pietruszki.