Gotowaliśmy rosół i zostały nam warzywa. Jak je wykorzystać? Może dacie się skusić na kotleciki warzywne.

Składniki: na dwie porcje

  • 1/4 niedużej główki kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • ok. 200 g. seleraDSC_0217
  • 3 szt. marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2-3 jajka
  • ok.2 łyżki oleju do smażenia

Przyprawy: sól, papryka słodka, pieprz czarny, majeranek, lubczyk, natka pietruszki

Wykonanie.

Kapustę włoską drobniutko poszatkować. Ugotować. Odcedzić na sicie. Wyłożyć na miskę.

Warzywa z rosołu pognieść widelcem. Dodać do odsączonej kapusty.

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dołączyć do pozostałych składników po czym

wbić jajka. Doprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę.

Formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni.

Uwaga!

Można dodać gotowane mięso z rosołu, wędlinę czy potarty żółty ser lecz nie jest to konieczne i bez tych dodatków smakuje wybornie.

Aby były bardziej zwarte można dodać niewielką ilość bułki tartej.