Gotowaliśmy rosół i zostały nam warzywa. Jak je wykorzystać? Może dacie się skusić na kotleciki warzywne.
Składniki: na dwie porcje
- 1/4 niedużej główki kapusty włoskiej
- 1 cebula
- ok. 200 g. selera
- 3 szt. marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2-3 jajka
- ok.2 łyżki oleju do smażenia
Przyprawy: sól, papryka słodka, pieprz czarny, majeranek, lubczyk, natka pietruszki
Wykonanie.
Kapustę włoską drobniutko poszatkować. Ugotować. Odcedzić na sicie. Wyłożyć na miskę.
Warzywa z rosołu pognieść widelcem. Dodać do odsączonej kapusty.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dołączyć do pozostałych składników po czym
wbić jajka. Doprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę.
Formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni.
Uwaga!
Można dodać gotowane mięso z rosołu, wędlinę czy potarty żółty ser lecz nie jest to konieczne i bez tych dodatków smakuje wybornie.
Aby były bardziej zwarte można dodać niewielką ilość bułki tartej.
Brak komentarzy