Surówka smaczna i zdrowa. Jak wiadomo szczaw znany jest chyba każdemu. Bywa jednak niedoceniany. Szczaw to przede wszystkim źródło witaminy C. Dzięki temu wspomaga on naszą odporność a także działa na korzyść naszej skóry. Jeśli będziemy na spacerze za miastem warto samemu nazbierać szczawiu i przyrządzić smaczną surówkę czy ugotować zupę szczawiową.
- garść świeżego szczawiu
- garść świeżego szpinaku
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- nieduży kawałek ostrej papryczki (do zaostrzenia smaku)
Przyprawy: sól, pieprz.
- Szczaw i szpinak umyć.
- Odsączyć z wody.
- Pokroić.
- Papryczkę i czosnek drobno posiekać.
- Ogórek wraz ze skórką pokroić na cienkie plasterki.
- Połączyć z sobą wszystkie składniki.
- Dodać musztardę, śmietanę.
- Wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwaga: Do przybrania użyłam kilka piórek cebuli.
Brak komentarzy