Surówka smaczna i zdrowa. Jak wiadomo szczaw znany jest chyba każdemu. Bywa jednak niedoceniany. Szczaw to przede wszystkim źródło witaminy C. Dzięki temu wspomaga on naszą odporność a także działa na korzyść naszej skóry. Jeśli będziemy na spacerze za miastem warto samemu nazbierać szczawiu i przyrządzić smaczną surówkę czy ugotować zupę szczawiową.

Składniki:DSC_4756

 

 

 

 

 

 

  • garść świeżego szczawiu
  • garść świeżego szpinaku
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • nieduży kawałek ostrej papryczki (do zaostrzenia smaku)

Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:DSC_4759

  1. Szczaw i szpinak umyć.
  2. Odsączyć z wody.
  3. Pokroić.
  4. Papryczkę i czosnek drobno posiekać.
  5. Ogórek wraz ze skórką pokroić na cienkie plasterki.
  6. Połączyć z sobą wszystkie składniki.
  7. Dodać musztardę, śmietanę.
  8. Wymieszać.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uwaga: Do przybrania użyłam kilka piórek cebuli.