Przyjaciółka mojego kolegi zrobiła smalczyk z fasoli którym zostałam poczęstowana. Przyznam, że zaskoczył mnie ten smak. Nie spodziewałam się, że będzie tak dobrze smakował. Poprosiłam o przepis którym chcę się z Wami podzielić.

Składniki:

 

 

 

 

 

 

  • puszka fasoli białej (ok. 240 g. bez zalewy)
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki granulatu sojowego lub kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

 

 

 

 

 

 

  1. Cebulę posiekać w kostkę.
  2. Jabłko zetrzeć na tarce.
  3. Razem podsmażyć na oleju.
  4. Do miski wyrzucić fasolę.
  5. Wlać olej.
  6. Dodać granulat lub kasze gryczaną (suchą)
  7. Dokładnie zmiksować.
  8. Do zmiksowanej masy dodać podsmażone jabłko z cebulą.
  9. Wymieszać łyżką (nie miksować).
  10. Doprawić do smaku solą i przyprawami.