Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
- olej do smażenia
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Przyprawy: sól, majeranek, tymianek, papryka, pieprz czarny.
Wykonanie:
Usunąć z kapusty stare, brzydkie liście. W osolonej wodzie ugotować pod przykryciem kapustę. Kiedy będzie miękka wyjąć z wody i włożyć na durszlak by przestygła i ociekła z wody.
Mięso mielone wyłożyć na miskę.
Cebulę obrać. Posiekać w drobną kostkę.
Na patelni stopić łyżkę smalcu.
Na gorący tłuszcz wrzucić cebule i lekko ją zrumienić.
Połączyć z mięsem mielonym. Wbić jajka. Dodać przyprawy i łyżkę przecieru pomidorowego. Dokładnie wszystko wyrobić rękami.
Kapustę pokroić w ósemki. Pomiędzy liście wkładać mielone mięso. Każdy kawałek nafaszerowanej kapusty obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na małym ogniu z dwóch stron .
Możemy podać na gorąco lub zimno.
Brak komentarzy