Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przyprawy: sól, majeranek, tymianek, papryka, pieprz czarny.

Wykonanie:

Usunąć z kapusty stare, brzydkie liście. W osolonej wodzie ugotować pod przykryciem kapustę. Kiedy będzie miękka wyjąć z wody i włożyć na durszlak by przestygła i ociekła z wody.

Mięso mielone wyłożyć na miskę.DSC_1282

Cebulę obrać. Posiekać w drobną kostkę.

Na patelni stopić łyżkę smalcu.

Na gorący tłuszcz wrzucić cebule i lekko ją zrumienić.

Połączyć z mięsem mielonym. Wbić jajka. Dodać przyprawy i łyżkę przecieru pomidorowego. Dokładnie wszystko wyrobić rękami.

Kapustę pokroić w ósemki. Pomiędzy liście wkładać mielone mięso. Każdy kawałek nafaszerowanej kapusty obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na małym ogniu z dwóch stron .

Możemy podać na gorąco lub zimno.