Ziemniaki są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany. Ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie. Cóż by nie mówić jemy je bardzo często i przyrządzamy je na różne sposoby. Ja zapiekłam je w papryce i cukinii.
- 4 papryki
- ok. 1/2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- ok.2 łyżek pasztetu wieprzowego lub inny tj. ok. 100 do 150 g.(dla poprawienia smaku)
- 1 łyżka smalcu
- 1 pomidor (można zastąpić przecierem pomidorowym)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek,lubczyk, papryka słodka.
- Ziemniaki obrać i ugotować.
- Pognieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
- Na patelni roztopić łyżkę smalcu.
- Dodać posiekaną cebulę.
- Zeszklić.
- Pomidor pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
- Chwile podsmażyć ciągle mieszając.
- Zdjęć z ognia i dodać do utłuczonych ziemniaków.
- Dodać pasztet i przyprawy.
- Dokładnie wymieszać.
- Z papryki ściąć wierzch.
- Usunąć gniazda nasienne.
- Do wnętrza papryki nakładać farsz ziemniaczany.
- Na tej samej patelni na której podsmażaliśmy cebulę roztopić nieco smalcu i ułożyć faszerowane papryki.
- Przykryć pokrywkę i dusić.( W razie potrzeby podlać wodą)
Uwaga: Nadzienie włożyłam również w cukinię i zapiekłam a na wierzchu położyłam plaster sera.
Brak komentarzy