Ziemniaki są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany. Ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie. Cóż by nie mówić jemy je bardzo często i przyrządzamy je na różne sposoby. Ja zapiekłam je w papryce  i cukinii.

Składniki:DSC_6036

 

 

 

 

 

 

  • 4 papryki
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  •  ok.2 łyżek pasztetu wieprzowego lub inny tj. ok. 100 do 150 g.(dla poprawienia smaku)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 pomidor (można zastąpić przecierem pomidorowym)

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek,lubczyk, papryka słodka.

Wykonanie:DSC_6042

 

 

 

 

 

 

  1. Ziemniaki obrać i ugotować.
  2. Pognieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni roztopić łyżkę smalcu.
  4. Dodać posiekaną cebulę.
  5. Zeszklić.
  6. Pomidor pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
  7. Chwile podsmażyć ciągle mieszając.
  8. Zdjęć z ognia i dodać do utłuczonych ziemniaków.
  9. Dodać pasztet i przyprawy.
  10. Dokładnie wymieszać.
  11. Z papryki ściąć wierzch.
  12. Usunąć gniazda nasienne.
  13. Do wnętrza papryki nakładać farsz ziemniaczany.
  14. Na tej samej patelni na której podsmażaliśmy cebulę roztopić nieco smalcu i ułożyć faszerowane papryki.
  15. Przykryć pokrywkę i dusić.( W razie potrzeby podlać wodą)

DSC_6043

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga: Nadzienie włożyłam również w cukinię i zapiekłam a na wierzchu położyłam plaster sera.

DSC_6045