Gdy przygotowywałam gołąbki z farszem ziemniaczanym pozostały mi odcięte końcówki liści. Postanowiłam ugotować zupę. W kilka minut była zupa i gołąbki. Obiad dwudaniowy, smaczny a koszt niewielki.
- Odcięte dolne części liści z kapusty pekińskiej.( mogą być całe liście)
- 1 papryka czerwona
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- niewielki kawałek korzenia selera
- 1 niewielki korzeń pietruszki
- ok. 2 łyżek oleju
Przyprawy: sól, pieprz, kardamon, imbir.
- Do garnka wlać ok. 1 l. wody.
- Warzywa (pietruszkę, seler, paprykę, ziemniaki) umyć i obrać.
- Pokroić.
- Ugotować do miękkości.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojoną w dużą kostkę liście kapusty.
- Zeszklić (nie rumienić).
- Dorzucić do gotujących się już miękkich warzyw.
- Doprawić do smaku solą i przyprawami.
Uwaga: Do dekoracji i poprawienia smaku użyłam zielonego koperku.
Ciekawostka: Na stronie internetowej kobieta.onet.pl przeczytałam ciekawe informację na temat kardamonu
“…Ponieważ kardamon wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza przemianę materii, jest pomocny przy zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Przyprawa pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn, ale też nadmiaru soli. W związku z tym jest stosowany w dietach oczyszczających. Działa moczopędnie, oczyszcza drogi moczowe.”
Brak komentarzy