Gdy przygotowywałam gołąbki  z farszem ziemniaczanym pozostały mi odcięte końcówki liści. Postanowiłam ugotować zupę. W kilka minut była zupa i gołąbki. Obiad dwudaniowy, smaczny a koszt niewielki.

Składniki:

  • Odcięte dolne części liści z kapusty pekińskiej.( mogą być całe liście)
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • niewielki kawałek korzenia selera
  • 1 niewielki korzeń pietruszki
  • ok. 2 łyżek oleju

Przyprawy: sól, pieprz, kardamon, imbir.

Wykonanie:

  1. Do garnka wlać ok. 1 l. wody.
  2. Warzywa (pietruszkę, seler, paprykę, ziemniaki) umyć i obrać.
  3. Pokroić.
  4. Ugotować do miękkości.
  5. Na patelni rozgrzać olej i  wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojoną w dużą kostkę liście kapusty.
  6. Zeszklić (nie rumienić).
  7. Dorzucić do gotujących się już miękkich warzyw.
  8. Doprawić do smaku solą i przyprawami.Uwaga: Do dekoracji i poprawienia smaku użyłam zielonego koperku.

Ciekawostka: Na stronie internetowej kobieta.onet.pl   przeczytałam ciekawe informację na temat kardamonu

“…Ponieważ kardamon wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza przemianę materii,  jest pomocny przy zrzucaniu zbędnych kilogramów.

Przyprawa pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn, ale też nadmiaru soli. W związku z tym jest stosowany w dietach oczyszczających. Działa moczopędnie, oczyszcza drogi moczowe.”