Proponuję bardzo smaczną  i pożywną zupę z niewielu składników. Idealna dla diabetyków i dla tych którzy nie tolerują glutenu.

Składniki:DSC_5042

 

 

 

 

 

 

  •  1 marchewka
  • ok. 100 g. mięsa wieprzowego (łopatka, szynka) lub piersi z kurczaka.
  • kilka liści kapusty
  • 1 jajko
  • 1 łyżka smalcu wraz z skwarkami.DSC_5049

Przyprawy: sól pierz, papryka słodka i ostra, szczypiorek, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina chili.

Wykonanie:DSC_5049

 

 

 

 

 

 

  1. Na patelni rozgrzać smalec.
  2. Zaczekać aż się roztopi i podniesie się temperatura wtedy wrzucić umyte osuszone papierowym ręcznikiem i pokrojone w paski mięso.
  3. Podpiec kilka minut z dwóch stron.
  4. Kiedy mięso się lekko zrumieni dodać pokrojoną w talarki marchewkę.
  5. Krótko podsmażyć.
  6. Zalać mięso i marchewkę 1 litrem wody.
  7. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  8. Gotować kilka minut.
  9. Kiedy mięso i będzie miękkie  dodać pokrojone w dość sporą kostkę liście kapusty.
  10. Dodać przyprawy i gotować krótko na małym ogniu.
  11. Do małego garnuszka wbić jajko .
  12. Dokładnie go wymieszać.
  13. Wlewać cienkim strumieniem do zupy którą należy ciągle mieszać.
  14. Chwilę gotować.
  15. Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem.

DSC_5055

Uwaga: Zupa powinna być pikantna lecz proszę zachować umiar.

DSC_5064