Proponuję bardzo smaczną i pożywną zupę z niewielu składników. Idealna dla diabetyków i dla tych którzy nie tolerują glutenu.
- 1 marchewka
- ok. 100 g. mięsa wieprzowego (łopatka, szynka) lub piersi z kurczaka.
- kilka liści kapusty
- 1 jajko
- 1 łyżka smalcu wraz z skwarkami.
Przyprawy: sól pierz, papryka słodka i ostra, szczypiorek, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina chili.
- Na patelni rozgrzać smalec.
- Zaczekać aż się roztopi i podniesie się temperatura wtedy wrzucić umyte osuszone papierowym ręcznikiem i pokrojone w paski mięso.
- Podpiec kilka minut z dwóch stron.
- Kiedy mięso się lekko zrumieni dodać pokrojoną w talarki marchewkę.
- Krótko podsmażyć.
- Zalać mięso i marchewkę 1 litrem wody.
- Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotować kilka minut.
- Kiedy mięso i będzie miękkie dodać pokrojone w dość sporą kostkę liście kapusty.
- Dodać przyprawy i gotować krótko na małym ogniu.
- Do małego garnuszka wbić jajko .
- Dokładnie go wymieszać.
- Wlewać cienkim strumieniem do zupy którą należy ciągle mieszać.
- Chwilę gotować.
- Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Uwaga: Zupa powinna być pikantna lecz proszę zachować umiar.
Brak komentarzy