Co zrobić z buraczkami z których ugotowałam barszcz? Najprościej było by je wyrzucić lecz ja zrobię z nich dodatek do ziemniaków. Zasmażane buraczki ze śmietaną przygotowałam w następujący sposób.
- ok 600 g. ugotowanych czerwonych buraków
- 1 duża cebula
- ok 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, mielone ziele angielskie, mielony kminek.
- Buraki należy zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Dodać posiekaną cebulę i mąkę.
- Przyrumienić na złoty kolor.
- Dodać potarte buraki.
- Doprawić do smaku przyprawami.
- Dokładnie wymieszać i chwilę smażyć.
- Dodać kwaśną śmietanę.
- Wymieszać.
- Zdjąć z ognia.
Najsmaczniejsze są podane na gorąco.
Brak komentarzy