Co zrobić z buraczkami z których ugotowałam barszcz? Najprościej było by je wyrzucić lecz ja zrobię z nich dodatek do ziemniaków.  Zasmażane buraczki ze śmietaną przygotowałam w następujący sposób.

Składniki:

  • ok 600 g. ugotowanych czerwonych buraków
  • 1 duża cebula
  • ok 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki

Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, mielone ziele angielskie, mielony kminek.

Wykonanie:DSC_3030

  • Buraki należy zetrzeć na tarce.
  • Na patelni rozgrzać olej.
  • Dodać posiekaną cebulę i mąkę.
  • Przyrumienić na złoty kolor.
  • Dodać potarte buraki.
  • Doprawić do smaku przyprawami.
  • Dokładnie wymieszać i chwilę smażyć.
  • Dodać kwaśną śmietanę.
  • Wymieszać.
  • Zdjąć z ognia.

Najsmaczniejsze są podane na gorąco.