Czas na surówki. Jedna z moich ulubionych.

Składniki:

  • 1/2 zielonego ogórka
  • pęczek młodej rzodkiewki
  • 3-4 duże łyżki jogurtu naturalnego (ja dałam typu greckiego)
  • ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Wykonanie:

  1. Rzodkiewki umyć.
  2. Pokroić.
  3. Liście rzodkiewki posiekać.
  4. Ogórek umyć.
  5. Pokroić  w półksiężyce.
  6. Wszystkie składniki wyłożyć do miski.
  7. Posolić.
  8. Posypać ziołami i pieprzem.
  9. Wymieszać.
  10. Do szklance wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, odrobiną soli do smaku.
  11. Polać po surówce.
  12. Po wierzchu posypać ziołami.