Dziś na obiad morszczuk. W sklepach można nabyć morszczuka w postaci mrożonych tusz, filetów ze skórą lub bez skóry. Mięso tej ryby jest białe i chude. Poza łatwo przyswajalnym białkiem i kwasami omega- 3, zawiera duże ilości selenu, który ma właściwości oksydacyjne i wzmacnia odporność człowieka.
- 2 płaty mrożonego morszczuka
- 1 jajko
- 1 łyżka maki
- 1 łyżka otrąb pszennych
- olej do smażenia
Przyprawy: sól, pierz cytrynowy, łyżka posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
- Rozmrozić morszczuka
- Osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Lekko posolić, posypać pieprzem i pozostawić na kilka minut.
- Ubić jajko na puch.
- Kiedy piana z białek zwiększy swoja objętość wsypać otręby, mąkę, nać pietruszki.
- Posolić i delikatnie wymieszać.
- Jedną stronę ryby zanurzyć w przygotowanej masie i położyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Górną część polać masą.
- Upiec na złoty kolor.
- Szeroką łopatką ostrożnie przewrócić na drugą stronę i upiec drugą stronę ryby.
Podałam z usmażonymi ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy