Dziś na obiad morszczuk. W sklepach można nabyć morszczuka w postaci mrożonych tusz, filetów ze skórą lub bez skóry. Mięso tej ryby jest białe i chude. Poza łatwo przyswajalnym białkiem i kwasami omega- 3, zawiera duże ilości selenu, który ma właściwości oksydacyjne i wzmacnia odporność człowieka.

Składniki:

  • 2 płaty mrożonego morszczuka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól, pierz cytrynowy, łyżka posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:

  1. Rozmrozić morszczuka
  2. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Lekko posolić, posypać pieprzem i pozostawić na kilka minut.
  4. Ubić jajko na puch.
  5. Kiedy piana z białek zwiększy swoja objętość wsypać otręby, mąkę, nać pietruszki.
  6. Posolić i delikatnie wymieszać.
  7. Jedną stronę ryby zanurzyć w przygotowanej masie i położyć na rozgrzanym tłuszczu.
  8. Górną część polać masą.
  9. Upiec na złoty kolor.
  10. Szeroką łopatką ostrożnie przewrócić na drugą stronę i upiec drugą stronę ryby.DSC_3069

Podałam z usmażonymi ziemniakami i surówką.