Kończy się nam truskawkowy sezon. To jeden z moich ulubionych owoców. Poleca się je reumatykom, diabetykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, nerek – są moczopędne. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych.
Rolada biszkoptowa to lekkie ciasto idealne na niedzielny podwieczorek.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek.
Do białek wsypać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę.
Do żółtek wsypać cukier i utrzeć do białości ( najszybciej mikserem)
Do piany z białek wsypać mąkę, dodać ubite żółtka i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto biszkoptowe.
Piec ok 20 minut w temp ok 190 st.(uważać by zbyt mocno nie przypiec ciasta, ponieważ w czasie zwijania będzie się kruszyć)
Po upieczeniu wyjąć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon.
Pozostawić do wystygnięcia.
W tym czasie zabierzemy się za robienie kremu.
Krem ze śmietany kremówki
Śmietanę wlać do garnka. Dodać cukier i ubić na puch.
W małej ilości rozpuścić żelatynę i połączyć z ubitą śmietaną.
Przestygnięte ciasto odwinąć i rozsmarować na nim śmietanę.
Posypać umytymi , pokrojonymi w ćwiartki truskawkami i zawinąć w rulon.
Po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Orientacyjny koszt rolady to ok.10,00 zł na czerwiec 2015 r.
Brak komentarzy