Kończy się nam truskawkowy sezon. To jeden z moich ulubionych owoców. Poleca się je reumatykom, diabetykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, nerek – są moczopędne. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych.

Rolada biszkoptowa to lekkie ciasto idealne na niedzielny podwieczorek.

Składniki na ciasto biszkoptowe:DSC_0891

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki maki
  • szczypta soli

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek.

Do białek wsypać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę.

Do żółtek wsypać cukier i utrzeć do białości ( najszybciej mikserem)

Do piany z białek wsypać mąkę, dodać ubite żółtka i delikatnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto biszkoptowe.

Piec ok 20 minut w temp ok 190 st.(uważać by zbyt mocno nie przypiec ciasta, ponieważ w czasie zwijania będzie się kruszyć)

Po upieczeniu wyjąć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon.

Pozostawić do wystygnięcia.

W tym czasie zabierzemy się za robienie kremu.

Krem ze śmietany kremówki

  • śmietana kremówka 30% słodka
  • 2 łyżki cukru
  •  300 g. truskawek
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny

Wykonanie:DSC_0916

Śmietanę wlać do garnka. Dodać cukier i ubić na puch.

W małej ilości rozpuścić żelatynę i połączyć z ubitą śmietaną.

Przestygnięte ciasto odwinąć i rozsmarować na nim śmietanę.

Posypać umytymi , pokrojonymi w ćwiartki truskawkami i zawinąć w rulon.

Po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Orientacyjny koszt rolady to ok.10,00 zł na czerwiec 2015 r.