Zdrowa, tania i jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu surówka z kapusty kiszonej.

Składniki:

  • 300 g. kapusty kiszonej
  • zielona cebulka
  • 1 marchewka

Przyprawy: ok. 1/2 łyżeczki cukru, pieprz czarny, ok. 1 łyżki oleju (jeśli kogoś stać to proponuję np: olej z pestek dyni.

Wykonanie:

DSC_6141

 

 

 

 

 

 

 

  1. Kapustę kiszoną wyłożyć na durszlak (sito) i wypłukać.
  2. Odcisnąć.
  3. Posiekać.
  4. Wyłożyć do miski.
  5. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw.
  6. Cebulkę posiekać.
  7. Wymieszać z kapustą.
  8. Wlać nieco oleju.
  9. Dla poprawienia smaku posypać odrobiną cukru i pieprzu.
  10. Dokładnie wymieszać.

DSC_6143

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciekawostka:

 Olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom zdrowotnym już dawno znalazł zastosowanie w medycynie ludowej, m.in. jako środek na pasożyty przewodu pokarmowego, na prostatę i stany zapalne dróg moczowych, infekcje górnych dróg oddechowych, a także alergie. Niektórzy przekonują, że regularnie spożywany, może zapobiec miażdżycy naczyń, osłabieniu organizmu i stanom depresyjnym.