Zdrowa, tania i jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu surówka z kapusty kiszonej.
Składniki:
- 300 g. kapusty kiszonej
- zielona cebulka
- 1 marchewka
Przyprawy: ok. 1/2 łyżeczki cukru, pieprz czarny, ok. 1 łyżki oleju (jeśli kogoś stać to proponuję np: olej z pestek dyni.
Wykonanie:
- Kapustę kiszoną wyłożyć na durszlak (sito) i wypłukać.
- Odcisnąć.
- Posiekać.
- Wyłożyć do miski.
- Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw.
- Cebulkę posiekać.
- Wymieszać z kapustą.
- Wlać nieco oleju.
- Dla poprawienia smaku posypać odrobiną cukru i pieprzu.
- Dokładnie wymieszać.
Ciekawostka:
Olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom zdrowotnym już dawno znalazł zastosowanie w medycynie ludowej, m.in. jako środek na pasożyty przewodu pokarmowego, na prostatę i stany zapalne dróg moczowych, infekcje górnych dróg oddechowych, a także alergie. Niektórzy przekonują, że regularnie spożywany, może zapobiec miażdżycy naczyń, osłabieniu organizmu i stanom depresyjnym.
Brak komentarzy