Wiemy, że witaminy A, D, E i K, są rozpuszczalne w tłuszczach zatem kiedy gotuję zupy na wodzie dodaję do nich śmietanę lub nieco tłuszczu.
- 1 duży kiszony ogórek
- woda z kiszonych ogórków
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1-2 różyczki brokuła
- koperek
- 3-4 łyżki śmietany
Przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, pieprz czarny.
- Ziemniaki, marchewkę, seler, brokuł, zielony koperek umyć.(Część koperku posiekać i zostawić by posypać zupę po ugotowaniu. Brokuł dodajemy aby nadać zupie zieloną barwę, lecz nie jest konieczny jeśli ktoś nie ma.)
- Obrać cebulę.
- Pokroić.
- Zalać litrem wody i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Po ugotowaniu zmiksować.
- Dodać przyprawy.
- Pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego.
- Posiekane ząbki czosnku.
- Krótką chwilę gotować.
- Dokwasić wodą z ogórków.
- Doprawić do smaku.
- Podać ze śmietaną.
Brak komentarzy