Wiemy, że witaminy A, D, E i K, są rozpuszczalne w tłuszczach zatem kiedy gotuję zupy na wodzie dodaję do nich śmietanę lub nieco tłuszczu.

Składniki:DSC_3438

  • 1 duży kiszony ogórek
  • woda z kiszonych ogórków
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1-2 różyczki brokuła
  • koperek
  • 3-4 łyżki śmietany

Przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, pieprz czarny.

Wykonanie:DSC_3451

  1. Ziemniaki, marchewkę, seler, brokuł, zielony koperek umyć.(Część koperku posiekać i zostawić by posypać zupę po ugotowaniu. Brokuł dodajemy aby nadać zupie zieloną barwę, lecz nie jest konieczny jeśli ktoś nie ma.)
  2. Obrać cebulę.
  3. Pokroić.
  4. Zalać litrem wody i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
  5. Po ugotowaniu zmiksować.
  6. Dodać przyprawy.
  7. Pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego.
  8. Posiekane ząbki czosnku.
  9. Krótką chwilę gotować.
  10. Dokwasić wodą z ogórków.
  11. Doprawić do smaku.
  12. Podać ze śmietaną.DSC_3453