Mintaj to w smaku delikatna ryba. Warto zwrócić na niego uwagę zwłaszcza gdy jesteśmy na diecie redukcyjnej. Kaloryczność jego mięsa jest bardzo niska w stosunku do innych ryb. Polecam również ze względu na stosunkowo niską cenę.
dwie porcje
Składniki:
Przyprawy: pietruszka suszona, pieprz biały, pieprz cytrynowy, sól
dodatkowo:
- folia aluminiowa
Wykonanie:
Rybę rozmrozić. Na folii aluminiowej położyć po filecie z mintaja. Poprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę. Należy go wymieszać z dwoma łyżkami oleju i polać nim rybę. Na każdym płacie mintaja położyć po “listku” masła. Posypać natką pietruszki (może być suszona). Dobrze docisnąć brzegi by w czasie pieczenia nie wypłynął tłuszcz. Upiec na dobrze rozgrzanej patelni grilowej ewentualnie w piekarniku. Czas pieczenia ok 20-25 minut.
Orientacyjny koszt na luty 2015 r
ok 1/2 kg ( 4 małe sztuki) morszczuka 7 zł
plus pozostałe składniki.
Brak komentarzy