Mintaj to w smaku delikatna ryba. Warto zwrócić na niego uwagę zwłaszcza gdy jesteśmy na diecie redukcyjnej. Kaloryczność jego mięsa jest bardzo niska w stosunku do innych ryb. Polecam również ze względu na stosunkowo niską cenę. 

dwie porcje

Składniki:

  • ok 1/2 kg. fileta z mintaja mrożonego
  • 2 ząbki czosnku``
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Przyprawy: pietruszka suszona, pieprz biały, pieprz cytrynowy, sól

dodatkowo:

  • folia aluminiowa

Wykonanie:

Rybę rozmrozić. Na folii aluminiowej położyć po  filecie z mintaja. Poprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę. Należy go wymieszać z dwoma łyżkami oleju i polać nim rybę. Na każdym płacie mintaja położyć po “listku” masła. Posypać natką pietruszki (może być suszona). Dobrze docisnąć brzegi by w czasie pieczenia nie wypłynął tłuszcz. Upiec na dobrze rozgrzanej patelni grilowej ewentualnie  w piekarniku. Czas pieczenia ok 20-25 minut.

 

Orientacyjny koszt na luty 2015 r

ok 1/2 kg ( 4 małe sztuki) morszczuka 7 zł

plus pozostałe składniki.