Jeśli tanio i smacznie to co gotujemy? Oczywiście łazanki. Zróbmy przegląd lodówki. Jeśli pozostały nam jakieś kawałki wędliny, boczku czy mięso z poprzedniego dnia możemy bez obaw dodać do naszego dania. Wyczarujemy smaczny obiad i wykorzystamy wędlinę, z którą nie wiemy co zrobić.

 

Składniki:    (dwie porcje)

  • 200 g. kapusty kiszonej
  • 200 g. suchego makaronu DSC_9728
  • 300-400 g. kiełbasy
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu

Przyprawy:

  • bazylia, pieprz czarny mielony,
  • majeranek, lubczyk, sól,
  • zielona pietruszka, papryka ostra

Wykonanie:

Rozpocząć powinniśmy od ugotowania kapusty kiszonej. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy i zostawiamy ją w garnku.

Następnie gotujemy makaron w dużej ilości wody. Solimy. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy na sicie.

Na patelni rozgrzewamy smalec. Dorzucamy pokrojona kiełbasę i posiekaną w kostkę cebulę. Cały czas mieszamy. Kiedy cebulka i kiełbasa się przyrumieni dodajemy  przecierDSC_9742 pomidorowy, który krótką chwile przysmażamy i dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy ugotowany makaron. Kilka sztuk zostawmy do dekoracji. Możemy dosmaczyć ziołami i solą.