Jeśli tanio i smacznie to co gotujemy? Oczywiście łazanki. Zróbmy przegląd lodówki. Jeśli pozostały nam jakieś kawałki wędliny, boczku czy mięso z poprzedniego dnia możemy bez obaw dodać do naszego dania. Wyczarujemy smaczny obiad i wykorzystamy wędlinę, z którą nie wiemy co zrobić.
Składniki: (dwie porcje)
- 200 g. kapusty kiszonej
- 200 g. suchego makaronu
- 300-400 g. kiełbasy
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 łyżki smalcu
Przyprawy:
- bazylia, pieprz czarny mielony,
- majeranek, lubczyk, sól,
- zielona pietruszka, papryka ostra
Wykonanie:
Rozpocząć powinniśmy od ugotowania kapusty kiszonej. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy i zostawiamy ją w garnku.
Następnie gotujemy makaron w dużej ilości wody. Solimy. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy na sicie.
Na patelni rozgrzewamy smalec. Dorzucamy pokrojona kiełbasę i posiekaną w kostkę cebulę. Cały czas mieszamy. Kiedy cebulka i kiełbasa się przyrumieni dodajemy przecier pomidorowy, który krótką chwile przysmażamy i dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy ugotowany makaron. Kilka sztuk zostawmy do dekoracji. Możemy dosmaczyć ziołami i solą.
Brak komentarzy