Jabłka są dostępne cały rok. O tej porze roku stosunkowo tanie. Ciasto które upiekłam jest bardzo smaczne.


DSC_3134Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kolorowego cukru do posypania jabłek
  • kilka kropli olejku śmietankowego.
  • 1/2 szklanki  oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany
  • garść rodzynek ok. 50 g.
  • pl 80 g. posypki czekoladowej (można zastąpić czekoladą)
  • ok. 1/2 kg jabłek

Wykonanie:DSC_3126

  1. Mikserem w naczyniu utrzeć jajka z cukrem i z olejkiem śmietankowym.
  2. Powoli dolewać olej.
  3. Kiedy masa zrobi się puszysta wsypać 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia i garść rodzynek.
  4. Dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i delikatnie łyżką wymieszać.
  5. Wylać do formy.
  6. Jabłka obrać.
  7. Pokroić na mniejsze cząstki i wyłożyć na górę ciasta.
  8. Posypać kolorowym cukrem (w moim wypadku zielonym) oraz posypką kakaową.
  9. Włożyć do piekarnika i upiec.

Piec w temp 190-200 st. C. ok 40 minut.

Czy wiecie, że…mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych.