Jabłka są dostępne cały rok. O tej porze roku stosunkowo tanie. Ciasto które upiekłam jest bardzo smaczne.
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie kolorowego cukru do posypania jabłek
- kilka kropli olejku śmietankowego.
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany
- garść rodzynek ok. 50 g.
- pl 80 g. posypki czekoladowej (można zastąpić czekoladą)
- ok. 1/2 kg jabłek
- Mikserem w naczyniu utrzeć jajka z cukrem i z olejkiem śmietankowym.
- Powoli dolewać olej.
- Kiedy masa zrobi się puszysta wsypać 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia i garść rodzynek.
- Dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i delikatnie łyżką wymieszać.
- Wylać do formy.
- Jabłka obrać.
- Pokroić na mniejsze cząstki i wyłożyć na górę ciasta.
- Posypać kolorowym cukrem (w moim wypadku zielonym) oraz posypką kakaową.
- Włożyć do piekarnika i upiec.
Piec w temp 190-200 st. C. ok 40 minut.
Czy wiecie, że…mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych.
Brak komentarzy