Dynia -atrybut jesieni. Jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków co nie znaczy ze jest zakazana.
Składniki:
- 1 duże udko z kurczaka lub dwa mniejsze ( może być wieprzowina lub każde inne mięso)
- 2 duże ziemniaki
- 500-600 g. dyni
- 1 marchewka
- 2 duże winne jabłka
- 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, majeranek,
Przyrumienić na patelni posypane przyprawami i solą udko z kurczaka. Gdy się przyrumieni dolać nieco wody i dusić na małym ogniu.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz potartą marchewkę.
Chwilę dusić i dodać obraną, pokrojoną w kostkę dynię. Nadal dusić pod przykryciem.
Jeśli woda zbyt odparowała podlać wodą.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać pokrojone w kostkę jabłka. (uprzednio usunęliśmy gniazda nasienne i obraliśmy ze skórki)
Chwilkę jeszcze wszystko podusić. Doprawić do smaku i dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Pomieszać i gorącą potrawkę podać na stół.
Uwaga:
Brak komentarzy