Dynia -atrybut jesieni. Jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków co nie znaczy ze jest zakazana.

Składniki:

  • 1 duże udko z kurczaka lub dwa mniejsze ( może być wieprzowina lub każde inne mięso)
  • 2 duże ziemniaki
  • 500-600 g. dyni
  • 1 marchewka
  • 2 duże winne jabłka
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, majeranek,

Wykonanie:

Przyrumienić na patelni posypane  przyprawami i solą udko z kurczaka. Gdy się przyrumieni dolać nieco wody i dusić na małym ogniu.

Kiedy mięso będzie już miękkie dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz potartą marchewkę.

Chwilę dusić i dodać obraną, pokrojoną w kostkę dynię. Nadal dusić pod przykryciem.

Jeśli woda zbyt odparowała podlać wodą.DSC_3063

Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać pokrojone w kostkę jabłka. (uprzednio usunęliśmy gniazda nasienne i obraliśmy ze skórki)

DSC_3061

Chwilkę jeszcze wszystko podusić. Doprawić do smaku  i dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Pomieszać i gorącą potrawkę podać na stół.

Uwaga:

Dla wegetarian wersja bez mięsa.