Dania rybne, zachwycają smakiem i prostotą przygotowania. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Oto jeden z wielu przepisów.
Przepis na dwie porcje
Składniki:
- 4 szt. fileta z grenadiera
- 2 buraki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- niewielki kawałek pora ok. 10 cm.
- 1 cebula
- 1 papryczka czerwona ostra
- olej
- 1 łyżka mąki
Przyprawy:
pieprz cytrynowy, sól
Wykonanie:
Warzywa umyć. Obrać ze skórki.
Pokroić por w krążki, papryczkę w kostkę, cebulę posiekać.
Potrzeć na tarce marchewkę, buraki, korzeń pietruszki.
Filet z grenadiera posypać pieprzem cytrynowym i solą.
Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Wyjąć i odłożyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na pozostały olej wrzucić pokrojony por, cebulę, papryczkę oraz potarte na tarce buraki, korzeń pietruszki oraz marchewkę.
Krótko podsmażyć. Podlać wodą i dusić do miękkości.
Odparować nadmiar wody. Posolić i doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Wyłożyć grenadiera na warzywa. Przykryć pokrywką i jeszcze chwilę podusić.
Koszt 4 małych sztuk grenadiera na marzec 2015 r. to koszt ok. 7 zł.
Brak komentarzy