Dania rybne, zachwycają smakiem i prostotą przygotowania. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Oto jeden z wielu przepisów.

Przepis na dwie porcje

Składniki: 

  • 4 szt. fileta z grenadieraDSC_9918
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • niewielki kawałek pora ok. 10 cm.
  • 1 cebula
  • 1 papryczka czerwona ostra
  • olej
  • 1 łyżka mąki

Przyprawy:

pieprz cytrynowy, sól

Wykonanie:

Warzywa umyć. Obrać ze skórki.

Pokroić por w krążki, papryczkę w kostkę, cebulę posiekać.

Potrzeć na tarce marchewkę, buraki, korzeń pietruszki.

Filet z grenadiera posypać pieprzem cytrynowym i solą.

Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Wyjąć i odłożyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na pozostały olej wrzucić pokrojony por, cebulę, papryczkę oraz potarte na tarce buraki, korzeń pietruszki oraz marchewkę.

Krótko podsmażyć. Podlać wodą i dusić do miękkości.

Odparować nadmiar wody. Posolić i doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.

Wyłożyć grenadiera na warzywa. Przykryć pokrywką i jeszcze chwilę podusić.

 

 

Koszt 4 małych sztuk grenadiera na marzec 2015 r. to koszt ok. 7 zł.