Lotko to w gwarze cieszyńskiej po prostu skrzydełko.

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości ciekawą a jednocześnie tanią przystawką proponuję “lotko” czyli skrzydełko drobiowe. Zobaczcie sami jak pięknie prezentuje się na talerzu i równie dobrze smakuje.DSC_3902

Dobrze zjeść to nie znaczy drogo.

Proponuję oryginalną przystawkę.

Składniki:

co najmniej 1 kg. skrzydełek z kurczaka

Do macerowania potrzebujemy: sól, olej, papryka ostra, chili, majeranek, lubczyk, zioła prowansalskie.

Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i włożyć w nie mięso na co najmniej dwie godziny (ja przygotowuję je dzień wcześniej)

Wykonanie:DSC_3961

  • Ze skrzydełka odciąć końcówkę.(Na nich możemy ugotować zupę)
  • Wyłamać z stawie kość i przeciąć.
  • Ramionko odłożyć. (Możemy je zrobić w panierce czy faszerowane).
  • DSC_3963
  • Tę część która nam pozostała wyjąć jedną kość. Drugą DSC_3965natomiast zostawić a mięso zsunąć w dól obnażając kość.
  • DSC_3897
  • Do przygotowanej maceraty zanurzyć mięso. (Kości mogą wystawać)
  • Macerować co najmniej 2 godziny. (Najlepiej  włożyć je do macerowania poprzedniego dnia).
  • Piec na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Następnie włożyć do rondla.DSC_3900
  • Podlać wodą i dusić pod przykryciem kilka minut do miękkości. (Ja odłożyłam połowę i włożyłam do piekarnika temp. ok. 200 st. C. do zrumienienia)DSC_4075

Tak przyrządzone części ze skrzydełek możemy podać również jako danie główne np: z ziemniakami i surówką.DSC_3905