W czasach PRL-u często w mojej rodzinie robiło się andruty przekładane różnymi masami. Kiedy nadeszły lata 80-te a produkty spożywcze mieliśmy na kartki takie słodycze najczęściej gościły w naszych domach. Masa maślana była jedną z najprostszych do wykonania a ze “zdobyciem” składników jakoś sobie radziliśmy. Masło najczęściej zastępowała margaryna.
Składniki:
- 3 suche wafle
- 1/2 kostki masła (można zastąpić margaryną)
- sok z połowy cytryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru kryształu lub pudru
Wykonanie:
- Do garnuszka lub miski włożyć żółtka.
- Dosypać cukier.
- Zmiksować do białości.
- W czasie miksowania małymi kawałkami dodawać miękkie masło.
- Kiedy ubijemy wszystko na puch dolać nieco soku by krem miał nieco kwaskowaty smak.
- Posmarować wafel masą.
- Położyć na nim następny i ponownie posmarować.
- Przyłożyć na posmarowany wafel.
- Obciążyć i zostawić na chwilę.(Ja położyłam drewnianą deskę)
- Następnie przekroić na połowę i wstawić na chwilę do lodówki by stężało masło. (Dobrze jest na nich postawić coś ciężkiego by dobrze docisnąć posmarowane warstwy).
- Kiedy masło stężeje wyjąć i pociąć najpierw na paski a później ukośnie.
- Ułożyć na talerzyku i mamy andruty do popołudniowej herbatki jak za czasów PRL-u.
Uwaga: Posmarowany wafel można posypać posiekanymi orzechami.
Ciekawostki:
Cukier okazał się być substancją bardzo wredną – obliczono, iż uzależnia on aż osiem razy silniej niż kokaina.
Dlatego staram się oszczędnie dawkować cukier.
Od nas zależy ile dodamy cukru.
Bardzo dziękuję, przepis i wafle przepyszne
Jak za dawnych lat dzieciństwa 🙂
Pozdrawiam
Bardzo sie cieszę ,że smakowały. Pozdrawiam serdeczmie.