Osoby nie będące na żadnej diecie jak i te na diecie paleo, cukrzycowej  czy optymalnej spokojnie mogą się skusić na placuszki z batatów.

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki. Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca włączenie batatów do diety cukrzyka. Bataty zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny = 54 niż ziemniaki ), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Dla porównania – indeks glikemiczny ziemniaków wynosi od ok. 60 (gotowane) do ponad 80 (pieczone).



DSC_5080

 

 

 

 

 

 

  • 1 cebula
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 1 średni batat
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Przyprawy: sól, pieprz.

DSC_5087

Wykonanie:

  1. Na tarce do jarzyn na średnich oczkach zetrzeć do miski obranego ze skórki batata.
  2. Wbić jajko.
  3. Dodać poszatkowaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Kłaść na rozgrzany olej kokosowy i formować niewielkie placuszki.
  6. Smażyć z dwóch stron.
  7. Podawać gorące z kleksem śmietany.DSC_5083

Uwaga: Można serwować je z sosami np: pieczarkowym.