Śląsk cieszyński słynie z tak zwanych drobnych ciasteczek. Przepis na owe rogaliki dostałam od mojej cioci notabene mistrzyni wypieków. Drobne ciasteczka piecze się na wszystkie wyjątkowe okazje. Królują na stole przez cały czas biesiady. Podoba mi się ten zwyczaj. Ciasteczka są wyborne i aby takie właśnie były proszę trzymać się ściśle podanych proporcji.
Składniki:
- 150 g maki krupczatki
- 40 g. cukru pudru
- 110 g. masła
- 50 g. orzechów włoskich ( mielonych)
- cukier puder do posypania
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto.
Urwać niewielki kawałek ciasta i formować małe rogaliki.
Układać na blaszce
Piec w temp. ok 180 st. C. ok. 10-15 minut (nie rumienić).
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy