Smaczne kotlety z kaszy z dodatkiem ziemniaków.

Składniki:DSC_4177

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej np: krakowskiej
  • 2 duże ziemniaki
  • cebula
  • 2 jajka

Przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.

Wykonanie:

  1. Kaszę wypłukać na sicie.
  2. Ugotować. (Można ugotować w większej ilości wody. Po ugotowaniu wylać na sito i odsączyć).
  3. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do warzyw o drobnych oczkach.
  4. Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
  5. Dodać potarte ziemniaki i chwilę smażyć. (Należy ciągle mieszać).
  6. Przestudzone ziemniaki i kaszę wyłożyć na miskę.
  7. Wbić jajka.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.

Uwaga: Z podanej ilości składników wyszło mi 10 sztuk kotlecikówDSC_4179

 

 

 

 

 

 

Ja podaję je z różnego rodzaju sosami czy też z gulaszem węgierskim.

DSC_4182