Smaczne kotlety z kaszy z dodatkiem ziemniaków.
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej np: krakowskiej
- 2 duże ziemniaki
- cebula
- 2 jajka
Przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.
Wykonanie:
- Kaszę wypłukać na sicie.
- Ugotować. (Można ugotować w większej ilości wody. Po ugotowaniu wylać na sito i odsączyć).
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do warzyw o drobnych oczkach.
- Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
- Dodać potarte ziemniaki i chwilę smażyć. (Należy ciągle mieszać).
- Przestudzone ziemniaki i kaszę wyłożyć na miskę.
- Wbić jajka.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.
Uwaga: Z podanej ilości składników wyszło mi 10 sztuk kotlecików
Ja podaję je z różnego rodzaju sosami czy też z gulaszem węgierskim.
Brak komentarzy