Jajko to źródło białka, witamin i składników mineralnych. Zachęcam do jedzenia potraw z jaj.

Składniki:

  • 4 jajka
  • kromka czerstwego chleba
  • cebula
  • olej do smażenia

Przyprawy: posiekany koperek, pieprz czarny, sól,

Wykonanie:DSC_3292

  1. Ugotować 3 jajka
  2. Obrać i pognieść widelcem.
  3. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na gorący olej.
  4. Kromkę chleba pokroić w drobną kostkę.
  5. Dorzucić do cebuli by się  razem przyrumieniły.
  6. Kiedy małe grzanki i cebula nabiorą rumianego koloru dodać do pogniecionych jaj.
  7. Wbić surowe jajko.
  8. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
  9. Dokładnie wymieszać.
  10. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Uwaga:

Z podanej porcji wyszły mi 4 kotleciki.

Koszt kotletów niewielki. Cena 1 jajka to koszt ok. 0,30 zł. Chleb wykorzystałam, który był czerstwy, ale nie suchy. Do tego cebula ok. 0,20 zł.  do tego przyprawy i olej do smażenia. Ile wydałam? Może 2 zł.

Do tego ziemniaki, surówka i smaczny, tani obiad.