Jajko to źródło białka, witamin i składników mineralnych. Zachęcam do jedzenia potraw z jaj.
Składniki:
- 4 jajka
- kromka czerstwego chleba
- cebula
- olej do smażenia
Przyprawy: posiekany koperek, pieprz czarny, sól,
- Ugotować 3 jajka
- Obrać i pognieść widelcem.
- Cebulę drobno posiekać i wrzucić na gorący olej.
- Kromkę chleba pokroić w drobną kostkę.
- Dorzucić do cebuli by się razem przyrumieniły.
- Kiedy małe grzanki i cebula nabiorą rumianego koloru dodać do pogniecionych jaj.
- Wbić surowe jajko.
- Doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Dokładnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Uwaga:
Z podanej porcji wyszły mi 4 kotleciki.
Koszt kotletów niewielki. Cena 1 jajka to koszt ok. 0,30 zł. Chleb wykorzystałam, który był czerstwy, ale nie suchy. Do tego cebula ok. 0,20 zł. do tego przyprawy i olej do smażenia. Ile wydałam? Może 2 zł.
Do tego ziemniaki, surówka i smaczny, tani obiad.
Brak komentarzy