Zamiast tradycyjnej bułki tartej na panierkę proponuję wersję zdrowszą i smaczniejszą.
Składniki:
- 3 szt. plastry karczku
- 1 łyżka gęstej śmietany (można zastąpić jogurtem)
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka otrąb pszennych
- Każdy plaster karczku rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Posolić.
- Rozgnieść ząbek czosnku i rozprowadzić na każdym kawałku mięsa.
- Do głębokiego talerza wbić jajko.
- Dodać łyżkę gęstej śmietany.
- Dokładnie połączyć.
- W drugim talerzu wymieszać wiórki kokosowe, ziarno sezamu i otręby pszenne.
- Mięso zanurzyć w pierwszym talerzu z roztrzepanym jajkiem ze śmietaną a następnie w drugim talerzu z połączonymi suchymi składnikami.
- Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiany kolor.
- Po upieczeniu wyłożyć go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Nakryć głębokim talerzem do momentu aż upieczemy następny.
Brak komentarzy