Zamiast tradycyjnej bułki tartej na panierkę proponuję wersję zdrowszą i smaczniejszą.

Składniki:

  • 3 szt. plastry karczku
  • 1 łyżka gęstej śmietany (można zastąpić jogurtem)
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka otrąb pszennych

Przyprawy: sólDSC_3168

  1. Każdy plaster karczku rozbić tłuczkiem do mięsa.
  2. Posolić.
  3. Rozgnieść ząbek czosnku i rozprowadzić na każdym kawałku mięsa.
  4. Do głębokiego talerza wbić jajko.
  5. Dodać łyżkę gęstej śmietany.
  6. Dokładnie połączyć.
  7. W drugim talerzu wymieszać wiórki kokosowe, ziarno sezamu i otręby pszenne.
  8. Mięso zanurzyć w pierwszym talerzu z roztrzepanym jajkiem ze śmietaną a następnie  w drugim talerzu z  połączonymi suchymi składnikami.
  9. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiany kolor.
  10. Po upieczeniu wyłożyć go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  11. Nakryć głębokim talerzem do momentu aż upieczemy następny.