Surówka z kapusty kiszonej tania i zdrowa.Dodałam do niej paprykę,ponieważ została mi jedna i chciałam ją wykorzystać.świetnie się razem z komponuje z kapustą.

Właściwości lecznicze kapusty znane są od lat Zapobiega szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacnia system odpornościowy, a okłady z soku pomagają na bóle reumatyczne i owrzodzenia. To źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa. Inny produkt tego procesu – kwas mlekowy – wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, za to stwarza idealne warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych. 

Składniki:

dwie porcje:

  • 200 g. kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 strączka papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • Przyprawy : pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Kapustę opłukać. Wycisnąć nadmiar wody.Posiekać na desce i wrzucić do miski.Marchewkę obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, posiekać w kostkę. Paprykę umyć wyjąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Wszystko dodać do kapusty. Pokropić olejem. Posypać pieprzem. Wymieszać. Uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika i posypać.

Orientacyjny koszt:3 zł.