Kminek ma dobry wpływ na trawienie. Jest wiatropędny czyli pomaga na  problemy “gazowe” i dolegliwości żołądkowe. Jest przydatny do żucia  po ciężkim posiłku. Jest on używany na kolki, jest środkiem lekko uspokajającym i może być używany na mdłości żołądka (rozkurczowy). Ma istotne znaczenie w kuchni Niemieckiej, Austrii, Europie Wschodniej i Skandynawii. Stosowany jest głównie do pieczonych  jabłek, wieprzowiny i kiełbas. Przyprawa nadaje się do tłustych potraw np: tłusta wieprzowina, gęsina czy kaczka.

Składniki:DSC_4718

 

 

 

 

 

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku

Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kminek, majeranek, lubczyk.DSC_4731

  1. Mięso wyłożyć do brytfanny.
  2. Po wierzchu obficie posypać grubo posiekaną cebulą, majerankiem, pieprzem ziołowym, lubczykiem i posiekanym czosnkiem.
  3. Dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa.
  4. Przed końcem duszenia odwrócić na drugą stronę (górną częścią posypaną ziołami w dół), posypać obficie kminkiem  i posolić do smaku.
  5. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć na talerz.
  6. Sos przelać przez sitko i ponownie wlać na brytfannę.(Komu nie przeszkadzają ziarenka kminku nie musi przelewać sosu).
  7. Zagęścić mąką.(W tym celu wlać do małego garnuszka  nieco zimnej wody, wsypać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać do sosu w brytfance i cały czas mieszać by nie powstały grudki)
  8. Pieczeń podawać razem z sosem

DSC_4734

 

Uwaga:

Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi się gorzki smak

Najprościej podać ją z chlebem lecz można z ryżem , makaronem, kaszami czy ziemniakami.DSC_4735

Ciekawostki: Zapiski o kminku sięgają roku 3000 przed naszą erą, co czyni go jednym z najstarszych przypraw uprawnych. Starożytni Egipcjanie grzebali zmarłych z kminkiem, aby odpędzić złe duchy.