Proponuję  starą recepturę na ugotowanie kapusty kiszonej według przepisu mojej babci. Kapusta  w ten sposób przyrządzana królowała na talerzach  w wielu domach Śląska Cieszyńskiego. 

  • 1/2 kapusty kiszonej
  • łyżka smalcu ze skwarkami
  • 1 duży ziemniak surowyDSC_9419
  • 2 małe ugotowane  ziemniaki
  • woda odlana z gotujących się ziemniaków
  • cebula

Przyprawy:

  • Pieprz, kminek

Wykonanie:

Ugotować w garnku pod przykryciem kapustę kiszoną.Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce do ziemniaków ewentualnie do warzyw na małych oczkach.  Na patelni rozgrzać smalec i dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać starte ziemniaki i mieszać tak długo aż stracą surowy smak.Następnie rozcieńczyć je wodą  w której wcześniej gotowały się ziemniaki do naszego obiadu. Oczywiście w rozsądniej ilości. Wymieszać i wlać do garnka z kapustą. Ziemniaki ugotowane pognieść widelcem i dołożyć do garnka. Jeszcze chwile na małym ogniu pogotować i doprawić do smaku kminkiem i pieprzem.

 

Orientacyjny koszt na luty 2015 to 3,5 zł.