Proponuję starą recepturę na ugotowanie kapusty kiszonej według przepisu mojej babci. Kapusta w ten sposób przyrządzana królowała na talerzach w wielu domach Śląska Cieszyńskiego.
- 1/2 kapusty kiszonej
- łyżka smalcu ze skwarkami
- 1 duży ziemniak surowy
- 2 małe ugotowane ziemniaki
- woda odlana z gotujących się ziemniaków
- cebula
Przyprawy:
- Pieprz, kminek
Wykonanie:
Ugotować w garnku pod przykryciem kapustę kiszoną.Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce do ziemniaków ewentualnie do warzyw na małych oczkach. Na patelni rozgrzać smalec i dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać starte ziemniaki i mieszać tak długo aż stracą surowy smak.Następnie rozcieńczyć je wodą w której wcześniej gotowały się ziemniaki do naszego obiadu. Oczywiście w rozsądniej ilości. Wymieszać i wlać do garnka z kapustą. Ziemniaki ugotowane pognieść widelcem i dołożyć do garnka. Jeszcze chwile na małym ogniu pogotować i doprawić do smaku kminkiem i pieprzem.
Orientacyjny koszt na luty 2015 to 3,5 zł.
Brak komentarzy