W tym roku mamy upalne lato i chyba nikomu nie chce sie pocić i stać przy garach. Najchetniej cos upitrasić na szybko. Kalafior w cieście może byc samodzielnym daniem jak i dodatkiem do innych potraw.
Kalafior w cieście.
Co potrzebujemy? oczywiście KALAFIOR
- Oczyścić z liści .
- Umyć.
- Podzieliić na mniejsze częsci.
- Ugotować al dente (Uwazac by go nie rozgotować.
- Kalafior powinien byc lekko twardawy).
- Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu.
- Posypać solą , pieprzem, majerankiem,papryka (przyprawami jakie kto lubi).
- Odstawić na kilka minut a w tym czasie …
- Przygotować ciasto
- Wybić na talerz dwa jajka,dwie łyżki mąki,dwie łyżki kefiru lub jogurtu.
- Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać nieco oleju.
- Nabić różczki kalafiora na widelec i zanurzać w cieście.
- Nastepnie układac na gorącym tłuszczu.
- Smażyć na średnim ogniu aby sie kalafior zarumienił.( Uważąć by się nie przypalił)
Kalafior w cieście jest dobry na zimno i ciepło..
Brak komentarzy