Wystarczy kilka składników i ugotujemy smaczną zupę. Krupnik z kaszą jaglana i jęczmienną pospołu.
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
- potarte na tarce warzywa (1 marchewka, kawałek selera, 1 pietruszka, posiekana cebula)
- 250 g. kiełbasy wędzonej lub boczku.
- 200 ml. kwaśnej śmietany
Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, zielona pietruszka.
- Do ok 1,5 litra zimnej wody (lub wywaru mięsnego ok 1,5 litra) wrzucić warzywa.
- Dosypać kaszę mazurską.
- Przykryć.
- Gotować na małym ogniu.
- Kiedy kasza będzie miękka dosypać wypłukaną kaszę jaglaną.
- Gotować ok. 10 minut pod przykryciem.
- Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Wyłączyć dopływ ognia.
- Dodać pól kubka śmietany i pozostawić chwilę by zupa nabrała smaku i aromatu.
Uwaga: Zupę podajemy gorącą z kleksem śmietany na wierzchu.
Jeśli zostanie nam zupa na następny dzień wystarczy dodać przecier pomidorowy i mamy inną zupę. Równie smaczną.
Całkowity koszt zależy od tego w jakiej cenie kupimy poszczególne produkty. I tak ja kupiłam …
śmietana 330 g. -1,55 (zostanie nam 130 g.)
kiełbasa 200 g.- 3,00
Kasza plus warzywa
Szkoda, że mięsne, ale może z wędzonym tofu wyjdzie 😉
Arkadiuszu ja jestem mięsożerna , sądzę jednak ,że jak pominiesz mięso, krupnik będzie tak samo dobry w smaku.