Wystarczy kilka składników i ugotujemy smaczną zupę. Krupnik z kaszą jaglana i jęczmienną pospołu.

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
  • potarte na tarce warzywa (1 marchewka, kawałek  selera, 1 pietruszka, posiekana cebula)
  • 250 g. kiełbasy wędzonej lub boczku.
  • 200 ml. kwaśnej śmietany

Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, zielona pietruszka.

Wykonanie:DSC_3279

  1. Do ok 1,5 litra zimnej wody (lub wywaru mięsnego ok 1,5 litra) wrzucić warzywa.
  2. Dosypać kaszę mazurską.
  3. Przykryć.
  4. Gotować na małym ogniu.
  5. Kiedy kasza będzie miękka dosypać wypłukaną kaszę jaglaną.
  6. Gotować ok. 10 minut pod przykryciem.
  7. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i przyprawami.
  8. Wyłączyć dopływ ognia.
  9. Dodać pól kubka śmietany i pozostawić chwilę by zupa nabrała smaku i aromatu.

Uwaga: Zupę podajemy gorącą z kleksem śmietany na wierzchu.

Jeśli zostanie nam zupa na następny dzień wystarczy dodać przecier pomidorowy i mamy inną zupę. Równie smaczną.

Całkowity koszt zależy od tego w jakiej cenie kupimy poszczególne produkty. I tak ja kupiłam …

śmietana 330 g. -1,55 (zostanie nam 130 g.)

kiełbasa 200 g.- 3,00

Kasza plus warzywa