Z agrestu można przyrządzić  przepyszne dżemy, konfitury, kompoty, powidła, ciasta, babeczki, a nawet nalewki lecz możemy go użyć jako smakowy dodatek do win czy potraw.

Składniki: (dwie porcje)DSC_4709

 

 

 

 

 

 

  • 500 g. buraków czerwonych
  • garść agrestu (może być mrożony)
  • 1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz czarny

Wykonanie:DSC_4711

  1. Ugotować buraki.
  2. Wystudzić.
  3. Zetrzeć na tarce o małych otworach do jarzyn.
  4. Na patelni roztopić masło.
  5. Dodać potarte buraki.
  6. Smażyć.
  7. Agrest zmiksować z odrobina wody w której gotowały się buraki.
  8. Dodać do buraków.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać gorące.

DSC_4715

Uwaga: Można dodatkowo dodać odrobinę cukru.

Nie dodawać zbyt dużo agrestu ponieważ buraki będą zbyt kwaśne.