W tym roku mamy upalne lato i chyba  nikomu nie chce sie pocić i stać przy garach. Najchetniej cos upitrasić na szybko. Kalafior w cieście może byc samodzielnym daniem jak i dodatkiem do innych potraw.

Kalafior w cieście.

Co potrzebujemy? oczywiście KALAFIOR

  • Oczyścić z liści .
  • Umyć.
  • Podzieliić na mniejsze częsci.
  • Ugotować al dente (Uwazac by go nie rozgotować.
  • Kalafior powinien byc lekko twardawy).
  • Wyjąć  łyżką  cedzakową i ułożyć na talerzu.
  • Posypać solą , pieprzem, majerankiem,papryka (przyprawami jakie kto lubi).
  • Odstawić na kilka minut  a w  tym czasie …
  • Przygotować ciasto
  • Wybić na talerz dwa jajka,dwie łyżki mąki,dwie łyżki kefiru lub jogurtu.
  • Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać nieco oleju.
  • Nabić różczki kalafiora na widelec i zanurzać w cieście.
  • Nastepnie układac na gorącym tłuszczu.
  • Smażyć na średnim ogniu aby sie kalafior zarumienił.( Uważąć by się nie przypalił)

 

Kalafior w cieście jest dobry na zimno i ciepło..