Dziś postanowiłam upiec coś lekkiego. Wpadł mi do głowy pomysł by upiec ciasto a w roli głównej kwaśne mleko. Myślę,że równie dobrze można by je upiec na jogurcie czy maślance.
Kruszonka:
- 1/2 kostki margaryny
- 200 g. mąki tortowej
- 5 łyżek cukru
Wszystkie składniki zagnieść aby powstała sypka kruszonka.Podzielić na 3 części z czego 2/3 wysypać nią formę a 1/3 zostawić aby posypać wierzch ciasta.
Składniki na ciasto:
- 1 litr kwaśnego mleka
- 10 łyżek cukru
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 50 g. rodzynek
- 50 g. suszonej żurawiny
- 2 budynie śmietankowe
Do wysokiego naczynia wlać kwaśne mleko.
Wbić jajka.
Wsypać cukier, budyń i sodę.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Wylać na formę na którą wysypaliśmy kruszonkę.
Posypać rodzynkami i żurawiną.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C.
Po 30 minutach otworzyć piekarnik i posypać pozostała kruszonką. Zmniejszyć temp. do 180 st i piec ok 20 minut do zrumienia się góry ciasta.
Po upieczeniu ciasta wyjąć i odstawić by wystygło.
Uwaga: Po wystudzeniu zawsze nieco opadnie.
bierze udział w konkursie Kuchnia w klimacie PRL http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Wyrażam zgodę na publikację przepisu oraz zdjęcia na blogu.
Brak komentarzy