Dziś postanowiłam upiec coś lekkiego. Wpadł mi do głowy pomysł by upiec ciasto  a w roli głównej  kwaśne mleko. Myślę,że równie dobrze można by je upiec na jogurcie czy maślance.

Kruszonka:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 200 g. mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru

Wszystkie składniki zagnieść aby powstała sypka kruszonka.Podzielić na 3 części z czego 2/3 wysypać nią formę a 1/3 zostawić aby posypać wierzch ciasta.

Składniki na ciasto:

DSC_0714

  • 1 litr kwaśnego mleka
  • 10 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 50 g. rodzynek
  • 50 g. suszonej żurawiny
  • 2 budynie śmietankowe

Wykonanie:DSC_0790

Do wysokiego naczynia wlać  kwaśne mleko.

Wbić jajka.

Wsypać cukier, budyń i sodę.

Wszystko dokładnie zmiksować.

Wylać na formę na którą wysypaliśmy kruszonkę.

Posypać rodzynkami i żurawiną.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C.

Po 30 minutach otworzyć piekarnik i posypać pozostała kruszonką. Zmniejszyć temp. do 180 st i piec ok 20 minut do zrumienia się góry ciasta.

Po upieczeniu ciasta wyjąć i odstawić by wystygło.

DSC_0777

Uwaga: Po wystudzeniu zawsze nieco opadnie.

bierze udział w konkursie Kuchnia w klimacie PRL  http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

Wyrażam zgodę na publikację przepisu oraz zdjęcia na blogu.